środa, 28 września 2016

Ciasteczka francuskie z bananami [PRZEPIS]

Długie, jesienne wieczory to idealna pora na spędzenie trochę czasu w kuchni. Dziś przygotowałam dla Was bardzo łatwy i szybki przepis na ciasteczka francuskie z bananami.


Składniki:

1 paczka gotowego ciasta francuskiego (można je znaleźć m.in. w Biedronce)
2 banany
1 jajko
Cukier

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

2. Banany kroimy na cienkie plasterki.

3. Ciasto kroimy na kilka prostokątów. Plasterki banana kładziemy po jednej stronie, a następnie składamy na pół. Krawędzie przygniatamy palcami, tak żeby banany nie wysunęły się podczas pieczenia.

4. Przygotowane ciasteczka kładziemy na blaszce i delikatnie nacinamy nożem (proponuję po dwa otworki w każdym).

5. Jajko roztrzepujemy w misce. Smarujemy nim ciasteczka i posypujemy cukrem.

6. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.


Prawda, że proste? Ta pyszna przekąska napewno urozmaici jesienne popołudnie. Smacznego :)