czwartek, 22 grudnia 2016

Świąteczne pierniczki [PRZEPIS]

Większość z nas nie wyobraża sobie bez nich świąt. Można je zjeść, podarować w prezencie albo powiesić na choince. Na pierniczki, bo o nich mowa, jest wiele przepisów, ale ja dzisiaj chciałam podzielić się moim.


Składniki: 
- 500 g mąki pszennej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 120 g margaryny (np. Kasia)
- 200 g miodu (płynnego)
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- foremki do wykrajania pierniczków

Przygotowanie:
1. Rozpuść margarynę, możesz to zrobić w garnku lub kuchence mikrofalowej.
2. Przygotuj sobie dużą miskę, a następnie wsyp do niej mąkę, sodę oczyszczoną, cukier puder i przyprawę piernikową. Następnie dodaj rozpuszczoną margarynę, całość wymieszaj.
3. Do miski dodaj jajko i miód, ponownie zamieszaj i zacznij wyrabiać ciasto.
4. Gdy ciasto jest już gotowe podziel je na mniejsze części i rozwałkuj na ok. 3 mm grubości.
5. Za pomocą foremek wycinaj ulubione kształty i przekładaj na blaszkę.
6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
7. Piecz pierniczki przez ok. 10 minut.
8. Gdy wystygną poprzekładaj je do pudełek z pokrywkami. To sprawi, że zmiękną.
9. Jeśli chcesz udekoruj pierniczki. Uwaga! Dekorowanie najlepiej zacząć dzień po pieczeniu lub później.