poniedziałek, 4 lipca 2016

Pierś z kurczaka z pomidorem, mozzarellą i bazylią. PRZEPIS

Lubicie gotować? Ja od jakiegoś czasu bardzo. Cały czas się uczę, ale uwielbiam kulinarne eksperymenty. Postanowiłam więc, że dziś podzielę się z wami przepisem na pierś z kurczaka z mozzarellą, bazylią i pomidorem.

Składniki:

Pierś z kurczaka
Pomidor
Liście bazylii
Opakowanie sera mozzarella
Śmietana 30%
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie umyj pierś z kurczaka, następnie wytnij w piersi kieszonki, w które włożysz mozzarellę, bazylię i pomidora. Ilość kieszonek zależy od wielkości piersi.

2. Pokrój pomidory i mozzarellę na kawałki. Wielkość kawałków zależy od tego jak duże wycięliście kieszonki. Musicie pokroić składniki tak, aby bez problemu włożyć je w pierś z kurczaka.

3. Do każdej kieszonki w piersi wkładamy po kawałku mozzarelli, pomidora i liściu bazylii.



4. Gotową już pierś z kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pieprzem i solą. Następnie zalewamy śmietaną i dwoma łyżkami oliwy z oliwek.



5. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny.


7. Gotowe danie zaserwowałam z przygotowanymi na patelni pieczarkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz