Długie, jesienne wieczory to idealna pora na spędzenie trochę czasu w kuchni. Dziś przygotowałam dla Was bardzo łatwy i szybki przepis na ciasteczka francuskie z bananami.
Składniki:
1 paczka gotowego ciasta francuskiego (można je znaleźć m.in. w Biedronce)
2 banany
1 jajko
Cukier
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
2. Banany kroimy na cienkie plasterki.
3. Ciasto kroimy na kilka prostokątów. Plasterki banana kładziemy po jednej stronie, a następnie składamy na pół. Krawędzie przygniatamy palcami, tak żeby banany nie wysunęły się podczas pieczenia.
4. Przygotowane ciasteczka kładziemy na blaszce i delikatnie nacinamy nożem (proponuję po dwa otworki w każdym).
5. Jajko roztrzepujemy w misce. Smarujemy nim ciasteczka i posypujemy cukrem.
6. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Prawda, że proste? Ta pyszna przekąska napewno urozmaici jesienne popołudnie. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz