środa, 27 lipca 2016

Victoria sponge cake [PRZEPIS]

Królowa Wiktoria uwielbiała jego smak. Zazwyczaj zajadała się nim podczas słynnej, brytyjskiej popołudniowej herbaty. Jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Biszkoptowe ciasto postanowiłam przygotować na urodziny mojego taty.

Ciasto Victoria sponge poraz pierwszy jadłam w Wielkiej Brytanii. To właśnie tam zaczęła się jego historia. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a gotowy produkt daje wiele satysfakcji.

Składniki:

- cukier, 120 g
- masło, 170 g
- mąka pszenna, 170 g
- 3 jajka
- proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
- śmietana 30%, 250 ml
- śmietan-fix, jedno opakowanie
- cukier puder
- dżem


Sposób przygotowania: 

1. Do dużej miski wrzucamy cukier i miękkie masło. Za pomocą miksera ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Do miski dodajemy jajka. Ważne, żeby nie dodać wszystkich naraz. Wrzucamy pierwsze jajko, miksujemy, następnie drugie, miksujemy, trzecie i jeszcze raz miksujemy.

3. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia i ubijamy za pomocą miksera. Gotowa całość powinna wyglądać jak na poniższym zdjęciu.


 4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie całą zawartość miski przelewamy do blaszki.


5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a ciastu pozwalamy wystygnąć.


6. Kiedy ciasto stygnie mamy czas na przygotowanie bitej śmietany. Do miski wlewamy 250 ml śmietany 30% i miksujemy przez ok. 2 min.


7. Następnie dodajemy paczkę śmietan-fixu i dwie łyżeczki cukru pudru. Całość ubijamy za pomocą miksera.

8. Gotowa śmietana powinna wyglądać jak na zdjęciu poniżej.


9. Kiedy ciasto już przestygło kroimy je na dwie równe połówki.


10. Spód smarujemy dżemem. Zazwyczaj do tego ciasta używany jest dżem truskawkowy, ale ja użyłam wiśniowego domowej roboty.


11. Na równo rozsmarowany dżem nakładamy wcześniej przygotowaną bitą śmietanę.


12. Kolejny i ostatni krok to przykrycie śmietany górną połową ciasta i posypanie jej cukrem pudrem.


13. I voila, gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz